Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande

2006:1
 
 
Ändring i bestämmelserna om behörigförklaring av präst och diakon
 

Sammanfattning

I detta betänkande behandlas Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:5 avsnitt 2 Ändring i bestämmelserna om behörigförklaring av präst och diakon. Kyrkostyrelsen föreslår att det skall införas nya bestämmelser i kyrkoordningen som innebär att domkapitlet skall kunna behörigförklara en präst eller en diakon som söker en tillsvidareanställning utan att alla villkor som annars gäller för behörigförklaring är uppfyllda. Prästen eller diakonen föreslås få en ”tillfällig” behörigförklaring som upphör att gälla om prästen eller diakonen inte får den sökta anställningen eller om inte han eller hon senast vid den tidpunkt domkapitlet bestämmer har inträtt i Svenska kyrkan och avlagt löftena i enlighet med en avgiven förklaring. Vidare föreslås att bestämmelsen i andra stycket i 31 kap. 11 § respektive 32 kap. 11 § skall utgå då den saknar betydelse. Kyrkorättsutskottet har i ett yttrande inget att erinra mot ändringarna i kyrkoordningen. Utskottet föreslår att ändringarna skall antas.

Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att anta Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i 31 och 32 kap. kyrkoordningen enligt bilaga 1.

Redogörelse för ärendet

Skrivelsen

Kyrkostyrelsens skrivelse 2006:5 avsnitt 2 Ändring i bestämmelserna om behörigförklaring av präst och diakon

Kyrkomötet beslutar att anta Kyrkostyrelsens förslag till ändringar i 31 och 32 kap. kyrkoordningen (bilaga 1).

Andra utskott

Från Kyrkorättsutskottet har inhämtats ett yttrande, Kr 2006:10y. Detta är fogat till betänkandet som bilaga 2.

Utskottet

Bakgrund

Med bifall till Tillsyns- och uppdragsutskottets betänkande Behörigförklaring för uppdrag som präst i Svenska kyrkan (TU 2005:2) beslutade Kyrkomötet 2005 att i enlighet med motion 2005:5 uppdra till Kyrkostyrelsen att se över bestämmelserna i kyrkoordningen så att utländska präster kan få möjlighet att söka prästtjänst i Sverige. Utskottet anförde i sitt betänkande att det är angeläget att det sker en översyn av gällande bestämmelser så att det skall vara möjligt för utländska präster att söka prästtjänst i Svenska kyrkan. Samtidigt framhöll utskottet att det för den som är anställd tills vidare som präst i Svenska kyrkan även fortsättningsvis bör gälla att han eller hon skall tillhöra Svenska kyrkan, men att det bör vara möjligt att söka en tjänst och behörigförklaras för den tjänsten utan att kravet på kyrkotillhörighet är uppfyllt.

Med anledning av Kyrkomötets utredningsuppdrag har frågan behandlats i en promemoria från kyrkokansliet. Samtliga stift, ett antal församlingar/samfälligheter, Svenska kyrkans överklagandenämnd och Svenska kyrkans församlingsförbund har beretts tillfälle att yttra sig över promemorian. Remissinstanserna ställde sig positiva till förslaget som sådant och föreslog endast några förtydliganden och skärpningar av skrivningen. De förslag som Kyrkostyrelsen nu lägger fram överensstämmer i huvudsak med denna promemoria, men i likhet med några remissinstanser föreslås att det tydligare än i promemorian framgår att behörighetsförklaringen förfaller om inte prästen respektive diakonen får den aktuella tjänsten eller senast vid den tidpunkt som domkapitlet bestämmer verkligen har inträtt i Svenska kyrkan och avlagt löftena.

Kyrkostyrelsen föreslår alltså att det i 31 respektive 32 kap. kyrkoordningen införs en ny bestämmelse som möjliggör för domkapitel att behörigförklara en präst eller en diakon som söker en tillsvidareanställning utan att alla villkor som annars gäller för behörigförklaring är uppfyllda. Bestämmelserna avser präster eller diakoner från en annan evangelisk-luthersk kyrka inom Lutherska världsförbundet eller från en kyrka eller ett samfund som Svenska kyrkan genom beslut av Kyrkomötet har en särskild ekumenisk samverkan med. Sådana präster eller diakoner föreslås få en ”tillfällig” behörigförklaring. Behörigförklaringen upphör dock att gälla om prästen eller diakonen inte får den sökta anställningen eller om inte han eller hon senast vid den tidpunkt som domkapitlet bestämmer verkligen har inträtt i Svenska kyrkan och avlagt löftena. Samtidigt föreslås bestämmelsen i andra stycket i 31 kap. 11 § respektive 32 kap. 11 § utgå då den saknar betydelse.

I Kyrkostyrelsens skrivelse finns en mycket omfattande redogörelse för de bestämmelser som stadgar om behörighet att utöva uppdraget som präst och diakon till vilken härmed hänvisas. Vidare finns en redogörelse för Överklagandenämndens beslut angående innebörden av bestämmelserna i 31 kap. 2 och 4 §§ som torde ha gett anledning till kyrkomötesmotionen 2005:5 och därmed också Kyrkomötets uppdrag till Kyrkostyrelsen.

Överväganden

Utskottet välkomnar förslaget som möjliggör för utländska präster och diakoner att söka tjänst i Svenska kyrkan. Vidare instämmer utskottet i att bestämmelsen i andra stycket 31 kap. 11 § respektive 32 kap. 11 § saknar betydelse och därför bör utgå. Kyrkorättsutskottet har i sitt yttrande förklarat sig ur kyrkorättslig synpunkt inte ha något att erinra mot föreslagna ändringar i kyrkoordningen. Inte heller utskottet har någon erinran utan tillstyrker Kyrkostyrelsens förslag.

Uppsala den 28 september 2006

På Tillsyns- och uppdragsutskottets vägnar

Erna Arhag

    Lena Källgren Rommel

Närvarande: Erna Arhag, ordförande, Margareta Carlenius, Göte Karlsson, Birgitta Halvarsson, Sigvard Raask, Solveig Ininbergs, Jan-Olof Grönlund, Gunnel Wingård Mellqvist, Anna-Karin Westerlund, Inger Lif, Lennart Kjellin, Hans-Olof Andrén, Torbjörn Bolander, Febe Björklund och Åke Blomqvist.

Biskoparna Christina Odenberg och Hans-Erik Nordin har deltagit i utskottets överläggningar.

Bilaga 1

Ändringar i kyrkoordningen

Härigenom föreslås ifråga om kyrkoordningen (SvKB 1999:1)

dels att 31 kap. 11 § och 32 kap. 11 § skall ha följande lydelse,

dels att det skall införas två nya paragrafer, 31 kap. 3a § och 32 kap. 3a §.

Nuvarande lydelse Föreslagen lydelse

31 kap. Uppdraget som präst

 

3 a § Trots att villkoren i 2 § andra och sjätte punkterna inte är uppfyllda får domkapitlet förklara en präst som söker en anställning tillsvidare som präst i Svenska kyrkan behörig att utöva uppdraget som präst. För att så skall kunna ske skall prästen förklara att han eller hon kommer att inträda i Svenska kyrkan och avge löften enligt sjätte punkten om han eller hon får den sökta anställningen i Svenska kyrkan.

En behörigförklaring enligt första stycket upphör att gälla om prästen inte får den sökta anställningen eller om prästen inte, senast vid den tidpunkt domkapitlet bestämmer, uppfyller de krav som anges i 2 § andra och sjätte punkterna.

Obehörighet att utöva kyrkans vigningstjänst

11 § En präst skall förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst om han eller hon

    1. har övergett Svenska kyrkans lära,

    2. genom en egen ansökan begär det, eller

    3. har utträtt ur Svenska kyrkan.

Första stycket 3 gäller inte den som enligt 4 § har förklarats behörig att utöva uppdraget som präst för ett visst tillfälle eller för en viss tid.

32 kap. Uppdraget som diakon

 

3 a § Trots att villkoren i 2 § andra och sjätte punkterna inte är uppfyllda får dom-kapitlet förklara en diakon som söker en anställning tillsvidare som diakon i Svenska kyrkan behörig att utöva uppdraget som diakon. För att så skall kunna ske skall diakonen förklara att han eller hon kommer att inträda i Svenska kyrkan och avge löften enligt sjätte punkten om han eller hon får den sökta anställningen i Svenska kyrkan.

En behörigförklaring enligt första stycket upphör att gälla om diakonen inte får den sökta anställningen eller om diakonen inte, senast vid den tidpunkt domkapitlet bestäm-mer, uppfyller de krav som anges i 2 § andra och sjätte punkterna.

Obehörighet att utöva kyrkans vigningstjänst

11 § En diakon skall förklaras obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst om han eller hon

    1. har övergett Svenska kyrkans lära,

    2. genom en egen ansökan begär det, eller

    3. har utträtt ur Svenska kyrkan.

Första stycket 3 gäller inte den som enligt 4 § har förklarats behörig att utöva upp-draget som diakon för ett visst tillfälle eller för en viss tid 

 

____________________________________________

Dessa bestämmelser träder i kraft den 1 januari 2007.

Bilaga 2

 

Kyrkomötet
Kyrkorättsutskottets yttrande
2006:10y
 
 

Ändring i bestämmelserna om behörigförklaring av präst och diakon
 

Till Tillsyns- och uppdragsutskottet

Kyrkorättsutskottet har getts tillfälle att yttra sig över kyrkostyrelsens skrivelse 2006:5 avsnitt 2 Ändring i bestämmelserna om behörigförklaring av präst och diakon.

I skrivelsen föreslås en möjlighet för ett domkapitel att behörigförklara en präst eller diakon som söker en tillsvidareanställning utan att alla villkor som annars gäller för behörigförklaring är uppfyllda. Bestämmelserna avser de präster/diakoner som anges i 31 kap. 2 § 1 p resp. 32 kap. 2 § 1 p kyrkoordningen men inte uppfyller kraven i 2 § p 2 och 6 d v s dels inte tillhör Svenska kyrkan dels inte inför biskopen i domkapitlet har gett löften motsvarande de som finns i momentet Löftena i ordningen för prästvigning/diakonvigning i Den svenska kyrkohandboken.

Den föreslagna behörigförklaringen föreslås upphöra att gälla om prästen/diakonen inte får den sökta anställningen eller inte, vid tidpunkt som domkapitlet bestämmer, uppfyller kraven på medlemskap i Svenska kyrkan och avgivande av föreskrivna löften.

Så som bestämmelserna har utformats, genom den inskränkning som anges i 31 kap 3 a § och 32 kap 3 a § andra styckena, har kyrkorättsutskottet inget att erinra ur kyrkorättslig synpunkt.

Kyrkorättsutskottet har inte heller ur kyrkorättslig synpunkt något att erinra mot att bestämmelserna i 31 kap. 11 § och 32 kap. 11 § utgår.

Uppsala den 27september 2006

På Kyrkorättsutskottets vägnar

Lars Johnsson

    Bengt Stigner

Närvarande: Lars Johnsson, ordförande, Nanna Tranströmer, Mari Lönnerblad, Jan-Erik Forsberg, Lennart Andersson, Inger Persson, Carl Korch, Stig-Göran Fransson, Sonja Grunselius, Gunnel Lagerkvist, Inger Dafgård, Anders Roos, Karl-Gunnar Svensson, Vivianne Wetterling och Eric Muhl.

Biskop Hans Stiglund har deltagit i utskottets överläggningar.

Previous PageAlla betänkandenNext Page